Meritve na terenu

Športniki želijo svoje dosežke vedno izboljševati, zato se pogosto sprašujejo kaj lahko še izboljšajo. Poznamo centralno in periferno prilagoditev telesa na napor. Centralna prilagoditev se smatra izboljšanje srčno žilnega sistema. Zmogljivost srca se v največji meri razvija v času pubertete,  zmogljivost krvi, ki je nosilka kisika in energije po telesu pa je odvisna od več faktorjev. Poleg optimalnega treninga na  njeno »kakovost« in količino vpliva tudi stres, spanje, prehrana. V največji meri se lahko izboljša njena oksidativna sposobnost z višinskim treningom.

Pod periferno prilagoditev  razumemo povečanje zmogljivosti mišic za sprejem kisika in posledično energije. Srce preko krvi pošilja kisik do mišic, koliko »ponujenega« kisika pa bodo mišice sposobne sprejeti,  je pa odvisno od števila kapilar v mišicah, strukture mišičnih vlaken, mitohondrijske vsebine in aktivnosti mišičnih encimov. V tem grmu tiči zajec. Prav periferna prilagoditev vpliva na našo učinkovitost in ekonomičnost. Enako delo lahko opravimo z manj izgubljene energije.

Kako zmogljivo je naše telo, ter v kateri prilagoditvi imamo več rezerve je glavno vprašanje. Del odgovora lahko dobimo s testiranjem. Ta teden smo z MSI Lab izvajali dva različna terenska testa. Merili smo, koliko litrov  kisika kolesar potrebuje, da se vzpne na Krvavec z intenzivnostjo 80% VO2 max. ter s stopenjskim testom izmerili VO2 max.

 

alt

Prednost terenskih testov je v tem, da  kolesarji vozijo lastno kolo, da ni takšnega pregrevanja telesa kot v zaprtem prostoru, pa tudi na nobenem še tako dobrem ergometeru  ni vožnja takšna kot po cesti.

En sam test nam ne bo pokazal prave slike. V kolikor pa test čez čas ponovimo, bodo lahko vidne razlike. Ob pravilnem treningu, postanejo kolesarjeve mišice bolj učinkovite in ekonomične. Za vzpon na Krvavec bodo pri enaki hitrosti porabili manj kisika in bo  s tem manjša izguba energije. Na podlagi rezultatov se potem odločamo, ali kolesar potrebuje več vzdržljivostnega ali intenzivnega treninga

Comments (0)