Ciklokros je idealen zimski trening


Pri ciklokrosu so poleg tehničnih znanj zelo pomembne fizične sposobnosti kot so dober VO2 max, vzdržljivost v moči, anaerobne sposobnosti  ter eksplozivnost. Ker so dirke zelo intenzivne, niso moteče niti nizke temperature, mladim kolesarjem pa bi take dirke dale dobre tehnične osnove.


Na spletni povezavi http://www.youtube.com/watch?v=Zs_UxVQGkDo&feature=related lahko vidimo, da ciklokros vsebuje elemente, ki jih kolesarji potrebujejo na dirki Paris - Rubaix, na dirki po Flandriji, na kriterijskih dirkah itd.

Ker organizacija takih dirk ne zahteva zapore prometnih cest in spremstva policije, je v primerjavi s cestnimi dirkami bistveno manj zahtevna in cenejša.  V jesenskem in zimskem času pa je tudi manj športnih prireditev, zato bi taki dogodki lažje našli mesto v medijih.

Zavedam se, da ciklokros zahteva posebno opremo, vendar menim,  da bi se ta vložek hitro povrnil. Morda je zdaj pravi trenutek, da se nekdo spet opogumi in izvede tako dirko. Zagotovo so realne možnosti, da bi ciklokros zaživel tudi pri nas.

Comments (0)