Govorica telesa

 

Kljub temu, da nisem vedel kakšne sposobnosti ima nek otrok, sem skoraj vedno uganil, kdo bo najhitrejši ali vsaj med najhitrejšimi. Na startu so namreč nekateri otroci delovali odločno, postavljeni so bili v položaj za start in so pozorno opazovali starterja.  Nasprotno pa so nekateri otroci ležerno čakali na startu. Dekleta so si popravljala lase, dečki so gledali prijatelje na startnem prostor, nekateri so imeli malomarno zapete startne številke itd.  »Potencialni« zmagovalci so startali odločno in  borbeno tekli proti zmagi.

 

 

Ta prizor me je spominjal na tekmovanja na višjih nivojih. Tudi tam tekmovalci s svojim obnašanjem kažejo svojo motiviranost in odločnost. Ko smo tekmovali v Italiji, so imeli tekmovalci običajno skupno kosilo. Rad sem opazoval njihovo obnašanje pri jedi. Zlasti pozoren sem bil na apetit ter izraze na obrazih, smeh, govorico, držo glave in ramen.  Seveda sem to počel - vsaj upam  - neopazno. Nemalokrat sem svojim tekmovalcem nato dal med taktičnimi napotki še namig, na katere tekmovalce naj bodo pozorni in pogosto sem jim svetoval pravilno. Motiviranost, odločnost ter notranjo mirnost je mogoče razpoznati  po govorici telesa.

Upam si trditi, da je povezava tudi obratna in da lahko v prvi fazi zavestno »zaigrano« delujemo mirno, a odločno (glava pokonci, ramena nazaj) ter s tem vplivamo na rezultate. Če ima trener dober občutek in ostro oko, lahko še dodatno pozitivno vpliva na obnašanje tekmovalcev. Take ekipe so uspešne tudi, če forma ni najboljša.

Comments (0)