Načrtovanje nove sezone

 

Priporočam, da se pri letnem načrtovanju treninga držimo ustaljenih vzorcev periodizacije. Najpogosteje se v kolesarstvu uporablja sledeči model:

 

Pripravljalno obdobje I (8 tednov): poudarek je v postopnem povečevanju obsega in intenzivnosti, namen pa s splošnimi treningi (tek, smučarski tek, hoja v hribe) naše telo pripraviti na prihajajoče obremenitve. Priporočljivo je izvesti prva testiranja, ki bodo osnova pri določanju intenzivnosti ter nadzora nad formo.

Pripravljalno obdobje II (8 tednov):   to obdobje je že zahtevnejše, saj je trening intenzivnejši in obsežnejši  kot v prejšnjem, vključuje pa tudi že vožnjo s kolesom in na ergometru.

Predtekmovalno obdobje (6 tednov):  v tem obdobju počasi  opuščamo splošne treninge in večino treninga izvedemo na kolesu. Postopno povečujemo dolžine treningov, izbiramo pa tudi vedno bolj zahtevne profile prog.

Naslednje obdobje je tekmovalno, načrtovanje tega pa je odvisno od našega tekmovalnega koledarja in naših ciljev.

Če imamo dovolj časa, ker pozneje začnemo s tekmovanji, lahko  pripravljalno obdobje II. in predtekmovalno obdobje podaljšamo za kakšen teden.

Comments (1)