Počitek in forma

 

Tako smo pred dilemo, kaj naj naredimo, da bomo ustregli vsem željam.

 

Najbolj nas je strah, da bomo zaradi netreniranja izgubili formo. Opravljene so bile raziskave, s koliko treninga in s kakšno intenzivnostjo še preprečimo naglo izgubo forme. Dokazano je bilo, da je bolj kot obseg in pogostost pomembna intenzivnost treninga. Krajše obdobje (do 2 tedna) lahko vzdržujemo formo tudi z le dvema treningoma tedensko, ki pa morata biti dovolj intenzivna (od 85 do 95% VO2 max).

V trenerski praksi se držim pravila, da naj bo med sezono nekaj dni namenjenih obnovi telesa in duha. Bolj kot vzdrževanje forme med počitkom z visoko intenzivnimi treningi, se mi zdi pomembno, da si po počitku vzamemo dovolj časa za trening, ki naj se začne postopoma, podobno kot na začetku sezone. Pogosto so nekateri tekmovalci v želji, da bi "zamujeno" čim hitreje nadoknadili, s treningom pretiravali. Na začetku je bil sicer opazen hiter napredek, ki pa se je kmalu ustavil. Še slabše se je godilo tistim tekmovalcem, ki so se udeležili etapne dirke po nekajdnevnem lenarjenju. Menili so, da bodo tako hitreje prišli v tekmovalni ritem.

Če imamo na razpolago tri ali štiri tedne, za počitek in ponoven trening priporočam nekaj dni popolnega počitka, nato pa postopno stopnjevanje treninga. Najprej povečujemo obseg, nato intenzivnost treningov.

Comments (0)